LinkedinBloggerAccés IntranetAcacer


ACACER et manté informat


Els 611.658 aturats catalans no tindran accés als serveis de les Agències de Col·locació

Els 611.658 aturats catalans no tindran accés als serveis de les Agències de Col·locació


10 Set 2013

ACACER (l’Associació Catalana d’Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació) lamenta que el Govern Central i el Govern de la Generalitat no hagin arribat a una entesa, pel que fa a l’Acord Marc amb les Agències de Col·locació per a la Inserció de les persones desocupades, que regula la col·laboració de l’Administració amb les esmentades agències.

 

Al mes de juliol des del Govern de la Generalitat es va declarar que “a Catalunya no s’aplicarà aquest model que l’Estat ha implantat perquè només permet l’actuació dels grans operadors i no té en compte les necessitats reals de la proximitat sectorial i territorial del mercat laboral català”.

 

A més de Catalunya, tampoc s’hi han sumat a l’Acord, ni Andalusia ni el País Basc. Per això, aquest Acord Marc finalment s’adreçarà només al 61% dels aturats registrats a tot l’Estat, ja que Catalunya (13,01%), Andalusia (22,27 %) i País Basc (3,68 %) no podran gaudir d’aquest Servei, al que el Govern Central preveu destinar 200 milions d’euros en 4 anys.

 

Tot sembla indicar que les tres comunitats autònomes que tenen transferides les competències en polítiques actives, han vist que aquest acord vulnera les mateixes, i d’aquí que no s’hagin adherit. Per tant, el 39% dels desocupats, els registrats en aquestes comunitats (1.831.000), no podran gaudir d’aquest Servei. A més, un 45,7% de les Agències acreditades, que són les ubicades a les tres comunitats indicades, no podran treballar amb l’Administració Central, per la inserció de les persones desocupades.

 

En el cas de Catalunya, el SOC té previst destinar de la seva part del fons de la conferència sectorial (192 milions d’euros), un milió i mig d’euros, amb un acord propi amb les Agències de Col·locació pels anys 2014 i 2015. Aquesta xifra està molt lluny del que hagués pogut destinar-ne amb l’Acord Marc Estatal, que hagués estat prop dels 13 milions, tot i que no estava garantida la forma de repartiment ni quines Agències de Col·locació serien les destinatàries.

 

ACACER si bé per la informació de que disposa, preveu que el sistema a aplicar a Catalunya serà més just pel que fa a la seva distribució, considera que els recursos que es destinaran són merament simbòlics i insuficients.

 

A més cal destacar que les Agències de Col·locació virtuals amb seu a Catalunya quedaran fora de les dues convocatòries, de l’Estatal perquè aquestes Agències no podrien actuar amb les persones desocupades de Catalunya, i de la convocatòria Autonòmica perquè la Generalitat no les pensa considerar. Des d’ACACER creiem que això és inadmissible i que per part de l’Administració Autonòmica cal reconsiderar-ho.

 

Aquest NO Acord amb el Govern Central beneficiarà clarament a la resta de Comunitats, que sí que l’han subscrit, ja que disposaran d’un 39 % més dels fons.

 

Des del 2010, el SEPE demana a les Agències, cada vegada més, serveis no retribuïts ni compensats. Les Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació han hagut de fer obres i inversions per adequar els seus espais als requeriments de l’Administració a canvi de cap conveni de col·laboració.

 

Un altre fet que ACACER vol destacar com a força negatiu és que en l’Acord Marc Estatal, s’adjudica a les Agències de Col·locació la denúncia de l’ús fraudulent de les prestacions i subsidis d’atur, a canvi d’una compensació econòmica. Una cosa és l’obligació de qualsevol ciutadà a denunciar l’ús fraudulent de diner públic i una altra és que les Agències de Col·locació hagin d’actuar a canvi de recompenses en aquest sentit.

 

ACACER demana, per tant, que les Administracions Estatals i Autonòmiques facin un darrer esforç per aproximar diferències i pensar molt especialment en els destinataris dels serveis: la població desocupada.

 

< Tornar


Av. Fabregada 93, 1º 3ª, Esc. D. 08901 L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona · 93.337.04.50 · E-MAIL · NOTA LEGAL · MAPA WEB · DISEÑO WEB TERRASSA